Monday, 2 July 2012

Boleh makan ke?

Marigold warna kuning terang-seterang-terangnyeee

Marigold warna oren le sesangat..

Huh dah tobek daun pokok dahlia aku..

Jumpa jugak yang empunya angkara, dah malam baru jumpa, nyah kau dari sini.
Bunga misai kucing pokok dari keratan batang..

Bunga misai kucing lagi..bunga ni boleh makan tak?
Dah lama tak post gambar, sibuk dengan kursus yang tak sudah sudah..dah la 2 minggu lepas kemarau panjang. sian kat pokok-pokok kena tinggal kat panas. Saya ada terbaca bunga marigold boleh dimakan, betul ke? bunga misai kucing ni pun orang kata boleh makan, betul ke?

22 comments:

  1. yang merayap tu tak tahan tengok. goli den.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish memang geli pon..buang guna sepit playar..

      Delete
  2. Cantiknya marigold :-) Saya punya baru nak naik. Saya ada juga terdengar cerita marigold tu boleh dimakan. Yang misai kucing tu buat teh tahulah, yang makan raw tu kita kena tanya kat yang suka makan raw food ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang saya pernah dengar daun campur dengan air teh lepas tu bunga tu pulak goreng celop tepung.

      Delete
  3. berapa lama dah tanam marigold tu? lynn punya tak naik2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. marigold ni cepat, dalam sebulan je. tak naik tu kena tengok tanah lynn, dalam bekas ke atas tanah? biasanya marigold ni paling senang jaga.

      Delete
    2. dlm bekas..tapi dah tinggal 3 sbb yg lain tu dah dimakan lintah bulan

      Delete
  4. gemuknye 'budak' tu... makan mewah nampak... ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. huh budak tak guna tu dah kena 'lambung' dalam longkang.

      Delete
  5. marigold boleh buat ubat demam. Nanti saya study buku "mari berubat dengan tumbuhan sekeliling kita" lagi. Heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. jenuh cari jawapan tak jupa lagi

      Delete
  6. marigold boleh makan? ntah ler.. tapi kan ada air kotak jenama marigold..yang tu confirm boleh.. kalau dah tau jawapannya, jangan lupa war-warkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. air marigold memang dah tentu sedap..;)

      Delete
  7. hahaha. seronok baca komen. LOL
    cantik marigold dan misai kucing tu. tak tau banyak pasal bunga boleh makan ni. cuba mat jon check kat melur.com

    ReplyDelete
  8. http://www.melur.com/myherba.asp?plant_id=21&cat=

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh nanti saya check..tq..diorang ni memang, buat kelakar je..;)

      Delete
  9. bunga misai kucing blh guna utk perubatan selain daunnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haaa kan betul saya cakap..bunga pun boleh makan..terima kasih baguznet

      Delete
  10. Saya tak berapa pasti kalau 'African' marigold boleh makan ke tidak. Yang tahu 'pot' marigold (calendula) punya versi boleh makan. Kena hati=hati juga ada jenis marigold yang boleh makan atau tak boleh makan. Tapi setakat ni dalam catalog edible flower tak pernah pula nampak 'African' marigold dimasukkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadi kesimpulannya jangan la makan ;)

      Delete
  11. As salam Jon,
    Kalau mkn pkk marigold spt dlm foto, blh kena cirit birit krn keracunan. Pkk ni mengandungi toksik. Pkk yg hampir sama ciri dgn marigold dan blh dimakan tu dikenali dgn nama ulam raja. Pkk ulam raja pn ada byk spesis dan yang blh dimkn berbunga ungu. Ada lagi pkk yg sama dgn ulam raja dan marigold ni iaitu pokok bunga kosmos. Kosmos pn tak blh dimkn nanti kena ulang alik masuk toilet..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam.. haaaa dah tau jawapannya, terima kasih banyak kepada Adry@Daun. tak berani nak makan pun tunggu bunga kering je nak amik benih

      Delete